Există vreo legătură între epilepsie și alimente și există anumite tipuri de alimente de evitat în cazul epilepsiei? Iată tot ce trebuie să știți despre alimente și epilepsie.
Există alimente de evitat în cazul epilepsiei?
Nu. Nu chiar. În prezent, nu există dovezi că anumite alimente declanșează convulsii. Presupunând că urmați o dietă sănătoasă și echilibrată, nu există niciun motiv să credeți că episoadele convulsive vor fi cauzate de alimente.
Singura excepție? Persoanele care au epilepsie reflexă.
Acesta este un tip rar de epilepsie, în care convulsiile apar întotdeauna din cauza unui anumit factor declanșator.
- Cel mai cunoscut tip de epilepsie reflexă este epilepsia fotosensibilă (când luminile intermitente declanșează convulsii).
- Dar, pentru unii oameni, gustul sau mirosul anumitor alimente pot declanșa convulsii.
Interacțiuni între alimente și medicamente anti-epileptice
Epilepsia: Există alimente de evitat? Există unele dovezi, care sugerează că anumite tipuri de alimente și băuturi pot interacționa cu medicamentele anti-epileptice.
Acestea includ grepfruit și alte tipuri de citrice, alimente picante, alcool și băuturi cu un conținut mare de cofeină.
- Aceste alimente și băuturi pot accelera modul în care organismul dumneavoastră metabolizează (descompune) medicamentele anti-epileptice.
- Medicamentul devine mai puțin eficient și, prin urmare, ar putea crește numărul de convulsii pe care le aveți.
Verificați întotdeauna prospectul din medicamentul anti-epileptic pentru a vedea dacă există anumite alimente sau băuturi, pe care nu ar trebui să le consumați.
Epilepsia și alergiile alimentare
Epilepsia: Există alimente de evitat? Dacă sunteți alergic la anumite tipuri de alimente, puteți intra în șoc anafilactic.
Există unele dovezi care arată că alergiile ar putea duce la convulsii – la persoanele cu epilepsie.
Cu toate acestea, dovezile provin din studii destul de mici, deci nu sunt definitive.
Nivelul de zahăr din sânge (glicemia)
Dacă aveți o creștere bruscă sau o scădere a zahărului din sânge, acest lucru poate provoca convulsii.
- Este motivul pentru care recomandăm să evitați zahărul, alimentele dulci procesate – prăjiturile, bomboanele. Dar și pâinea albă.
- Aceste alimente, care au indice glicemic mare, forțează pancreasul să descarce rapid insulină. Rapid înseamnă rău, adică insulina se descarcă repede, vine repede, bagă repede glucoza din sânge în celule, ceea ce duce la creșterea rezistenței la insulină si la creșterea țesutului gras.
- În plus, insulina, care tot vine si pleacă, crează stări de oboseală. Și simțiți din nou nevoia să mâncați zahăr.
În mod ideal, ar trebui să urmăriți o dietă echilibrată, care va elibera energie în fluxul sanguin într-un ritm mai lent și mai constant. Aceasta înseamnă cereale integrale, carne, ouă, brânzeturi, pește, legume, fructe ca atare (nu sucul acestora, de asemenea cu indice glicemic mare).
Banane și convulsii:
Este posibil să fi auzit despre o posibilă legătură între banane și convulsii. Acest fruct conține o cantitate mare de potasiu, un mineral (numit electrolit), pe care organismul îl folosește pentru a funcționa corect.
Potasiul ajută și la trimiterea de semnale electrice în creier.
- Există unele dovezi că prea mult potasiu în creier ar putea declanșa convulsii.
- Cu toate acestea, dacă mâncați doar o banană pe zi, este puțin probabil ca acest lucru să vă expună un risc crescut.
Epilepsie și diete specifice
Dieta ketogenă – plus o serie de variații – poate ajuta la controlul convulsiilor pentru unele persoane.
Citește și Epilepsia: Dieta keto
- Persoanele cu epilepsie pot mânca aproape toate tipurile de alimente fără a-și face griji cu privire la efectele acestora asupra convulsiilor.
- Atâta vreme cât urmați o dietă echilibrată și consumați alimente și băuturi cu moderație.
- Dacă observați că anumite alimente par a fi factori declanșatori ai unei crize, este bine să le evitați.
Dacă aveți îndoieli cu privire la alimentele, care ar putea interacționa cu medicamentele dvs., discutați cu medicul epileptolog.
Foto: unsplash.com