Există alimente de evitat în cazul epilepsiei?
În prezent, nu există dovezi care să certifice – anumite alimente declanșează convulsii. Presupunând că urmați o dietă sănătoasă și echilibrată, nu există niciun motiv să credeți: convulsiile vor fi cauzate de alimente.
Singura excepție? Persoanele, care au epilepsie reflexă. Acesta este un tip rar de epilepsie, în care convulsiile apar întotdeauna din cauza unui anumit declanșator.
- Cel mai cunoscut tip de epilepsie reflexă este epilepsia fotosensibilă (când luminile intermitente declanșează convulsii).
- Dar pentru unii oameni gustul sau mirosul anumitor alimente pot declanșa convulsii.
Interacțiuni între alimente și medicamentele anticonvulsive
Există unele dovezi care sugerează că anumite tipuri de alimente și băuturi pot interacționa cu medicamentele dumneavoastră. Acestea includ grapefruit și alte tipuri de citrice, alimente picante, alcool și băuturi cu un conținut de cofeină.
- Aceste alimente și băuturi pot accelera modul în care organismul dumneavoastră metabolizează (descompune) medicamentele pentru epilepsie. Acest lucru ar face medicamentul mai puțin eficient și, prin urmare, ar putea crește numărul de convulsii pe care le aveți.
- Verificați întotdeauna prospectul din medicamentul dumneavoastră pentru a verifica dacă există anumite alimente sau băuturi, pe care nu ar trebui să le consumați.
Există alimente de evitat când luați lamotrigină?
Lamotrigina este unul dintre cele mai comune medicamente anticonvulsive.
- Cercetările sugerează că se absoarbe mai ușor în organism atunci când este luată pe stomacul gol.
Epilepsie și alergii alimentare
Dacă sunteți alergic la anumite tipuri de alimente, puteți intra în șoc anafilactic. Există unele dovezi că alergiile ar putea duce la convulsii la persoanele cu epilepsie. Cu toate acestea, dovezile provin din studii destul de mici, deci nu sunt definitive.
Nivelul de zahăr din sânge
O creștere bruscă sau o scădere a zahărului din sânge – ambele situații pot provoca convulsii. Acesta este motivul pentru care ar fi bine să evitați zahărul bogat, alimentele procesate, cum ar fi prăjiturile, bomboanele și pâinea albă. Veți evita astfel așa numitele spike-uri de glicemie, adică vârfurile de glicemie.
În mod ideal, ar trebui să urmăriți o dietă echilibrată, care va elibera energie în fluxul sanguin într-un ritm mai lent și mai constant.
Banane și convulsii:
Este posibil să fi auzit despre o posibilă legătură între banane și convulsii. Acest fruct conține o cantitate mare de potasiu – un mineral (numit adesea electrolit) pe care organismul îl folosește pentru a funcționa corect.
- Organismul folosește potasiul este pentru trimite semnale electrice în creier.
- Există unele dovezi că prea mult potasiu în creier ar putea declanșa convulsii.
- Cu toate acestea, dacă mâncați doar o banană pe zi, este puțin probabil ca acest lucru să vă expună la un risc.
Epilepsie și diete specifice
Dieta ketogenă – plus o serie de variații – poate ajuta la controlul convulsiilor pentru unele persoane. Dacă ați fi interesat să urmați una dintre aceste diete, discutați cu echipa dvs. de tratament.
Foto: unsplash.com