01 May 2024

Dieta cu indice glicemic scăzut pentru epilepsie

dieta cu indice glicemic scăzut pentru epilepsie-epiexpert
Studiile, care datează din anii 1920, au arătat că dieta poate îmbunătăți controlul convulsiilor în cazul persoanelor care suferă de epilepsie. Deși aceste studii se bazează pe o dietă strictă numită dieta ketogenă, dovezi recente au arătat că dietele mai puțin restrictive pot fi, de asemenea, utile. Vorbim despre dieta Atkins modificată și dieta cu indice glicemic scăzut.

Ce este tratamentul cu indice glicemic scăzut?

Dieta cu indice glicemic scăzut pentru epilepsie a fost dezvoltată în 2002 ca  alternativă la dieta ketogenă pentru tratamentul epilepsiei, care nu răspunde la medicamente. Dieta cu indice glicemic scăzut pentru epilepsie monitorizează nu doar cantitatea totală de carbohidrați consumați zilnic, ci se concentrează pe carbohidrații, care au un indice glicemic scăzut.

Ce este indicele glicemic?

Indicele glicemic al unui aliment se referă la cât de mult crește nivelul de glucoză din sânge după ce mâncați (glicemia), în comparație cu un aliment de referință, cum ar fi zahărul, care are indice glicemic 100. Există diferite caracteristici ale alimentelor, care afectează indicele glicemic.

  • De exemplu, fibrele alimentare reduc indicele glicemic.
  • Rata cu care un aliment este digerat și absorbit îi afectează, de asemenea, indicele glicemic.  Untul (grăsime) pus pe o bucată de pâine reduce  indicele glicemic al pâinii.

Dieta cu indice glicemic scăzut pentru epilepsie  permite un aport crescut de carbohidrați, cu un obiectiv tipic de 40-60 de grame pe zi.

  • Cantitățile de alimente nu sunt cântărite la gram, ci se bazează pe mărimea porțiilor.
  • Deoarece se bazează pe porție în loc de măsurarea exactă, pacienții pot trăi un stil de viață mai flexibil.
  • Alimentele, care stau la baza dietei ketogenice, și care sunt bogate în grăsimi, cum ar fi smântâna, carnea grasă, oul sunt de asemenea incluse în dieta cu indica glicemic scăzut pentru epilepsie.
  • Cu toate acestea, procentul de calorii din grăsimi este de aproximativ 60%, comparativ cu până la 90% în dieta ketogenă.

Cum se inițiază dieta?

Dieta cu indica glicemic scăzut pentru epilepsie este inițiată după ce ați fost antrenat de un dietetician cu experiență în epilepsie.

  • Constatările inițiale indică faptul că este un tratament eficient pentru persoanele, care au convulsii generalizate sau parțiale.
  • Convulsiile au fost reduse la majoritatea pacienților, care utilizează această dietă.
  • Vă recomandăm ca toți carbohidrații (pâine, paste, orez, cartofi) să fie consumați împreună cu grăsimi și proteine ​​pentru a reduce și mai mult indicele lor glicemic.
  • Datorită modificărilor dietei, este necesară suplimentarea cu vitamine și minerale, la indicația medicului curant.

Cum functionează?

Similar cu dieta ketogenă, mecanismul de acțiune al dietei cu indice glicemic scăzut pentru epilepsie rămâne necunoscut. Se crede că modificările metabolice, care apar odată cu dieta (cum ar fi scăderea nivelului de glucoză din sânge și producția de cetone) pot avea un efect terapeutic asupra creierului.

1 Cantitatea totală de carbohidrați, pe care o consumați la o masă sau la o gustare, determină în principal ce face glicemia (zahărul din sânge).

2 Dar și mâncarea în sine joacă un rol. O porție de orez alb are aproape același efect ca și consumul de zahăr pur –  crește rapid și mult glicemia.  O porție de linte are un efect mai lent, mai mic. Dar lintea făcută cremă ori fasolea făcută cremă vor avea un indice glicemic mai mare decât variantele integrale.

  • Alegerea unor surse bune de carbohidrați vă poate ajuta să vă controlați glicemia și greutatea.
  • Consumul de carbohidrați cu absorbție lentă previne afecțiuni cronice – diabet, boli de inimă și anumite tipuri de cancer.

Indicele glicemic:

Pe scurt, indicele glicemic măsoară cât de mult crește glicemia un aliment. Indicele glicemic evaluează efectul unei anumite cantități dintr-un aliment asupra zahărului din sânge (glicemiei) în comparație cu aceeași cantitate de glucoză pură.

  • Un aliment cu indice glicemic de 28 crește glicemia cu doar 28% față de glucoza pură.
  • Unul cu un IG de 95 acționează ca glucoza pură.

Indicele glicemic scăzut (IG de 55 sau mai puțin): Majoritatea fructelor și legumelor, fasolea, cerealele integrale, procesate minim, paste integrale, lactate cu un conținut scăzut de grăsimi și nuci.

Indice glicemic moderat (IG 56 până la 69): cartofi, porumb, orez alb, cușcuș.

Index glicemic ridicat (IG de 70 sau mai mare): Pâine albă, prăjituri de orez, majoritatea biscuiților, covrigi, prăjituri, gogoși, cornuri, majoritatea cerealelor pentru micul dejun ambalate.

 

Foto: unsplash. com

 

 

0771 323 749 | București 0775 556 655 | Sibiu Ai vreo intrebare? Suna acum!
clinica@epiexpert.ro Scrie-ne un email
Lun-Vin 08-20:00 Clinica e deschisa

Program clinică

Noi te putem ajuta.
Te aşteptăm la noi în clinică

Luni
8.00-20.00
Marți
8.00-20.00
Miercuri
8.00-20.00
Joi
8.00-20.00
Vineri
8.00-20.00
Sâmbătă & Duminică
la cerere
București
Strada Constantin Noica 136, Interfon 1 - București
Sibiu
Str. Gheorghe Soima nr. 8 ap. 2. Sibiu