26 December 2024

Epilepsia: Cofeina

cofeina-epilepsie-epiexpert-cafea
Cofeina acționează ca un stimulent nervos central prin blocarea receptorilor de adenozină A1 și A2A. Efectul său asupra convulsiilor este complex.  Expunerea acută la cofeină poate induce convulsii, în timp ce expunerea cronică (zi de zi) ar putea avea un efect opus.

În esență, cofeina nu pare a fi un factor determinant comun al convulsiilor.

  • O cantitate prea mare, dar și… prea puțină cafea (ep zi) este legată de un risc crescut de apariție a unui anumit tip de convulsii la pacienții cu epilepsie, arată o nouă cercetare.
  • Consumul mare, dar și consumul scăzut de cafea la pacienții cu epilepsie a fost asociat cu un risc de până la două ori mai mare de convulsii tonico-clonice focale și bilaterale (FBTCS) în comparație cu un consumul moderat de cafea, spun cercetătorii

Mesajul principal este – cafeaua nu este contraindicată, dacă aveți epilepsie.

Consum prea mare înseamnă mai mult de 4 cești pe zi.

Ce rol are în încetarea convulsiilor?

Cofeina, principalul stimulent al cafelei, crește excitarea și vigilența prin blocarea receptorilor de adenozină.

  • Concentrațiile extracelulare de adenozină cresc după o criză, iar cercetările anterioare sugerează că substanța chimică poate juca un rol în încetarea convulsiilor.
  • Cu toate acestea, relația dintre consumul de cofeină și frecvența crizelor este neclară, parțial din cauza lipsei de studii la scară largă, notează cercetătorii.

Ce înseamnă consum moderat?

Sursele alimentare de cofeină sunt cafeaua, ceaiul, băuturile cola și ciocolata, precum și băuturile energizante.

  • Cele mai notabile efecte comportamentale ale cofeinei apar după consumul de doze mici până la moderate (50-300 mg) și includ vigilență crescută, energie și capacitate de concentrare.
  • Consumul moderat (sub 4 cești pe zi) duce rareori la riscuri pentru sănătate, dar dozele mai mari induc efecte negative precum anxietatea, neliniștea, insomnia și tahicardia.
  • După încetarea bruscă a cofeinei, simptomele de sevraj se dezvoltă într-un număr modest de cazuri, dar sunt de obicei moderate și trecătoare.

Efectele fiziologice ale cofeinei:

Cofeina (1,3,7-trimetilxantina) este legată structural de acidul uric. Principala cale de metabolizare duce la compușii din urină –  L-metilxantina, acid 1-metiluric și un derivat de uracil acetilat.

Nu există dovezi care să sugereze că produșii de metabolizare (metilxantinele) sunt transformați în acid uric sau că ingestia lor poate exacerba guta.

 

Te așteptăm la consultație. 

0771 323 749 | București 0775 556 655 | Sibiu Ai vreo intrebare? Suna acum!
clinica@epiexpert.ro Scrie-ne un email
Lun-Vin 08-20:00 Clinica e deschisa

Program clinică

Noi te putem ajuta.
Te aşteptăm la noi în clinică

Luni
8.00-20.00
Marți
8.00-20.00
Miercuri
8.00-20.00
Joi
8.00-20.00
Vineri
8.00-20.00
Sâmbătă & Duminică
la cerere
București
Strada Constantin Noica 136, Interfon 1 - București
Sibiu
Str. Gheorghe Soima nr. 8 ap. 2. Sibiu