Oamenii cu epilepsie pot mânca majoritatea alimentelor fără ca acestea să aibă vreun impact asupra crizelor. Unele persoane cu un tip rar de epilepsie – epilepsia reflexă – pot descoperi că anumite alimente pot fi factori declanșatori ai convulsiilor.
Pentru unele persoane cu epilepsie, dietele specializate, cum ar fi dieta keto, pot contribui la controlul convulsiilor.
Epilepsia: Ce dietă ar trebui să am?
Băuturi și alimente de evitat în cazul epilepsiei:
Cu excepția cazului în care țineți o dietă restrictivă pentru epilepsie, nu trebuie să evitați majoritatea alimentelor. Dar limitați anumite tipuri de alimente și băuturi. Acestea sunt:
- Alimente, care au un conținut ridicat de zahăr, au un indice glicemic ridicat (alimente, care cresc rapid glicemia) și/sau provoacă vârfuri și scăderi de energie. Vorbim despre zahăr în principal.
- Alimente, care conțin stimulente, cum ar fi cofeina găsită în cafea, ceai, băuturi energizante, băuturi răcoritoare sau ciocolată.
- Alcoolul (poate declanșa convulsii și poate crea factori de risc pentru convulsii, cum ar fi interacțiunile cu medicamentele).
- Alimente bogate în sare.
- Grasimi saturate si grăsimi trans – cum găsim în produse de patiserie.
Alimentele pot să declanșeze convulsii?
Epilepsia: Ce dietă ar trebui să am?
Unii oameni cu epilepsie reflexă pot avea convulsii declanșate de consumul sau chiar mirosul anumitor alimente, dar acest lucru este extrem de rar.
Glicemia:
Glicemia extrem de ridicată sau glicemia scăzută, lipsa meselor, creșterile sau scăderile bruște ale zahărului din sânge pot crește riscul de convulsii.
Cum să nu avem fluctuații mari ale glicemiei? Cu mese regulate, echilibrate și fără zahăr. Zahărul crește apoi scade brusc glicemia.
Mâncarea poate să interacționeze cu medicamentele pentru epilepsie?
Unele alimente pot interacționa cu medicamentele anti-convulsivante prin accelerarea modului în care organismul metabolizează medicamentul, scăzând astfel eficacitatea acestuia și crescând șansele de convulsii.
Aceste alimente sunt:
- Grapefruit
- Rodie
- Alcool
- Alimente și băuturi cu cofeină
Verificați informațiile din cutia medicamentelor despre posibila interacțiune a medicamentelor cu alimentele. Și vorbiți cu medicul neurolog.
- Medicamentele antiepileptice pot interfera, de asemenea, cu modul în care organismul folosește unii nutrienți, cum ar fi vitamina D, vitamina K, calciu, magneziu, mangan și acid folic.
- De obicei, medicamentele nu provoacă o problemă, dar pot duce la deficiențe la unii oameni.
- Discutați cu medicul dvs. despre testarea deficiențelor și dacă este necesară suplimentarea.
Ce mănânc, dacă am epilepsie?
Epilepsia: Ce dietă ar trebui să am?
Alimentele, care compun o așa-numită dietă echilibrată, sunt:
Alimente integrale și minim procesate:
- pâine cu cereale integrale, pâine integrală
- orez integral
- paste integrale
- mere, pere și majoritatea fructelor de pădure
- iaurt
- nuci
- leguminoase – mazăre, fasole, linte
- legume verzi, frunze verzi
- cartofi copți în coajă
Mâncarea și dieta nu înlocuiesc medicamentele:
Epilepsia: Ce dietă ar trebui să am?
Continuați planul de tratament prescris conform indicației medicului dvs. neurolog. Asigurați-vă că dieta dumneavoastră oferă un aport adecvat de nutrienți esențiali, cum ar fi:
- Calciu și magneziu: produse lactate
- Acid folic: fructe și legume crude sau ușor fierte
- Vitamina B12: surse animale și lactate
- Vitamina D: Pește și uleiuri de pește, lapte suplimentat, lumina soarelui
- Vitamina K: legume cu frunze verzi și cereale
Foto: unsplash.com