10 December 2022

Epilepsia: Accidentul vascular cerebral. Colesterolul

epilepsia-colesterol-epiexpert
Epilepsia poate apărea după accidentul vascular cerebral. Iar accidentul vascular cerebral ischemic are legătură cu nivelul de colesterol din organism. Haideți să aflăm ce este colesterolul. Și ce sunt trigliceridele.

Epilepsia: Accidentul vascular cerebral. Colesterolul.

Colesterolul este o substanță naturală, produsă de organism. Cea mai mare parte din colesterol din sânge (75%) este produs de ficat, iar restul de 25% provine din alimentele, pe care le consumăm.

Știm cu toții că nivelurile crescute de colesterol din sânge nu sunt bune pentru sănătate. Colesterolul ridicat în sânge nu produce niciun simptom. Prea mult colesterol se poate acumula în artere,  provocând ateroscleroză. Acest lucru restricționează fluxul de sânge și poate duce la probleme medicale grave, cum ar fi infarct sau accident vascular cerebral.

Depistarea colesterolului se face cu un test de sânge. Măsoară trei lucruri:

  • Colesterol cu lipoproteinele de înaltă densitate (HDL)  – ”colesterolul „bun”
  • Colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL)  – ”colesterolul „rău”
  • Trigliceridele

Colesterolul LDL: Colesterolul „rău”

Celulele albe din sânge se combină cu LDL colesterol, formând placa de aterom, adică o îngustare a arterelor, care restricționează fluxul sanguin.

Colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL), adesea denumit colesterol „rău”, este tipul care tinde să se depună pe pereții arterelor.

  • Nivelul optim de colesterol LDL pentru majoritatea oamenilor este de 100 mg/dL sau mai mic.
  • Dacă aveți o boală de inimă, poate fi necesar să încercați să obțineți niveluri LDL de 70 mg/dL sau mai mici.

Colesterolul HDL: Colesterolul „bun”

Cu cât este mai mare HDL, cu atât mai bine. Colesterolul cu lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL) este considerat colesterol „bun”, deoarece funcționează pentru a împiedica acumularea colesterolului LDL sau „rău” în artere.

  • Nivelurile HDL de 60 mg/dL și mai mari vă pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.
  • În schimb, nivelurile de HDL de 40 mg/dL și mai mici sunt considerate un factor de risc ridicat pentru dezvoltarea bolilor de inimă.

Trigliceridele:

Sunt un tip de grăsime, care se găsește în sânge. Nivelurile normale de trigliceride sunt de 150 mg/dL și mai mici.

Niveluri mai mari decât acestea pot crește riscul de boli de inimă și sindrom metabolic, care este, de asemenea, un factor de risc pentru boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral.

Factori de risc pentru trigliceridele mari:

  • Obezitatea
  • Diabet
  • Fumat
  • Abuzul de alcool
  • Inactivitate/Lipsa exercițiilor fizice

Colesterol total:

Epilepsia: Accidentul vascular cerebral. Colesterolul.

  • Un scor de colesterol total de 200 mg/dL sau mai mic este considerat optim.
  • Nivelul de colesterol total este alcătuit dintr-o combinație a nivelurilor de LDL, HDL și VLDL (lipoproteine ​​cu densitate foarte scăzută, un alt colesterol „rău”).
  •  Nivelurile de peste 200 mg/dL sunt considerate ridicate și pot însemna că aveți un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă.
  • Când medicul dumneavoastră vă verifică nivelul colesterolului din sânge, va discuta rezultatele – cum ar fi raportul de colesterol și valorile colesterolului total plus HDL, LDL.

Pentru a calcula raportul de colesterol, împărțiți numărul de colesterol total la numărul de colesterol HDL.

  • De exemplu, dacă aveți un scor total de colesterol de 200 și un scor HDL de 40, împărțiți 200 la 40 și acesta este egal cu un raport de 5 la 1.
  • Cu cât este mai mic raportul, cu atât este mai mic riscul de boli de inimă.
  • Medicii recomandă să vă păstrați raportul de 5 la 1 sau mai mic.
  • Raportul optim este de 3,5 la 1.
  • Deși acest raport poate fi util în evaluarea riscului de boli de inimă, medicul dumneavoastră va lua în considerare întregul profil de colesterol și vă va spune ce tratament este cel mai bun pentru dumneavoastră.

Colesterolul din alimente nu este același cu cel din sânge

Pentru majoritatea oamenilor, colesterolul din alimente are un efect minim asupra nivelului de colesterol din sânge.

Cu toate acestea, la aproximativ 30% dintre oameni, nivelul de colesterol din sânge poate crește în urma meselor bogate în colesterol.

Factori de risc ridicat sunt dietele bogate în grăsimi trans, adică grăsimi care sunt produse printr-un proces industrial, care adaugă hidrogen alimentelor procesate.

De ce este periculos colesterolul mare?

Epilepsia: Accidentul vascular cerebral. Colestesterolul. Dacă o parte din placa de colesterol depusă pe artere se desprinde, apare un cheag. Se blochează artera și întrerupe alimentarea cu sânge a inimii sau a creierului, ducând la atac de cord sau la accident vascular cerebral.

Accidentul vacular cerebral înseamnă riscu vital. Cu tratament la timp, poate fi controlat. După accidentul vascular cerebral poate apărea, secundar, epilepsie.

 

Citește și Epilepsia: Accidentul vascular cerebral

Foto: unsplash.com

+4 0771 323 749 Ai vreo intrebare? Suna acum!
clinica@epiexpert.ro Scrie-ne un email
Lun-Vin 08-20:00 Clinica e deschisa

Program clinică

Noi te putem ajuta.
Te aşteptăm la noi în clinică

Luni
8.00-20.00
Marți
8.00-20.00
Miercuri
8.00-20.00
Joi
8.00-20.00
Vineri
8.00-20.00
Sâmbătă & Duminică
la cerere
Strada Constantin Noica 136, Interfon 1 - București